Troms Quest vil fra sesongen 2018/2019 være et terminfesta hundeløp. Dette medfører at reglementet til Norges hundekjøreforbund følges. Det er kjørers ansvar å sette seg inn i reglementet før løpsstart. Regelverk NHF

Egne regler Troms Quest

Klasser
 
- 12-spanns klasse 170 km (9-12 hunder)
 - 8-spanns klasse 170 km (1-8 hunder)
 - Junior 120 km 6 spann
 - 60 km turløp med 1-8 hunder
 - 20 km åpen klasse 4-spann
 - 20 km RNB1 4-spann
 - 60 km rekrutt 4-8 hunder

For å starte i en av 170 km-klassene må deltaker være fylt 18 år senest løpsdagen.
For 60 km og 20 km er nedre aldersgrense som for juniorløpet (15 år i løpet av kalenderåret). Ingen øvre aldersgrense. Egen rekruttklasse for barn mellom 11-15 år, disse må kjøre med ledsager.

MAKSTID:
Det vil bli satt tidsfrist under løpet. 150% av middeltiden til de tre første kjørerne. Eksempel: Om de tre første tidene er 6.04, 6,18 og 6.30 vil middeltid bli 6.13. Svakeste tid inn til sjekkpunkt blir da 6.13 + 3.07 = 9.20! Her vil vi selvfølgelig bruke sunn fornuft og skjønn under rådende forhold. Men i utgangspunkt vil tidsbruk utover dette kunne medføre diskvalifikasjon.

Lisens
Alle kjørere må ha gyldig lisens. Årslisens kan ordnes via hundekjøreforbundet her.
Engangslisens kan kjøpes i sekreteriatet før start.  

Start
Det startes med 1 minutt intervall mellom spannene. 17-mila åpen klasse starter først, deretter 8-spann klasse, så juniorklassen. Videre følger 6-mila og rekruttene. Til slutt starter 20 km klassene.
Starten går lørdag 15/02 kl. 09:00. Om en kjører ikke er klar til start, må kjøreren vente til de andre spannene i samme klasse har kjørt ut. Tida regnes fra opprinnelig start-tidspunkt.

Juniorklassen 
 
For å delta i juniorklassen må kjører fylle 15 år i løpet av kalenderåret og ikke være eldre enn 18 år startdagen. For å få starte, må det leveres inn samtykkeerklæring fra foresatte ved registrering. Løpet går over 2 x 6 mil, og følger traseen til turklassen på begge rundene. Det er fem timer obligatorisk hvile + tidsutjevning på sjekkpunkt. Det kan startes med seks eller fem hunder. Det må være minimum fire hunder med til mål. Ellers gjelder samme regler som for de andre klassene. Obligatorisk utstyr som for 170 km klassen.

Rekruttklassen
Kjøreren her må ha med seg en ledsager på over 18 år, og denne må enten stå bak hundespannet på ski, på følgeslede, eller kan kjøre sammen med utøveren på eget spann. Da skal man aldri holde mer enn en spannlengdes avstand.
Spannstørelse: 6 hunder.

Det er også i denne klassen svært stort fokus på dyrevelferden.

  • Hundene skal ivaretas til enhver tid under løpet.
  • Dersom noen hunder får en skade under løpet, må den plasseres i sleden og tas med til sjekkpunkt/mål slik.  Hunder skal ikke halte inn til mål.
  • Andre deltakere og deres hunder skal behandles med respekt
  • Både kjører og ledsager må stille på kjøremøtet i forkant av løpet.

Løpet er å regne som et "b-løp" og det er ikke behov for lisens eller klubbtilhørighet. Det vil bli en egen DVK som har hovedfokus på de unge kjørerne.

Dersom ledsageren må bryte løpet må også kjøreren bryte. 
Det er kun kjører som vil bli premiert. Alle kjørerne vil bli premiert, og det vil ikke bli rangering i klassen.

Obligatorisk utstyr er likt som for 60 km turklassen.

Dyrevelferd
Media har i det siste satt søkelys på dyrevelferd i langdistanseløp, og Troms Quest har som mål at alle kjørere tar godt vare på hundene sine. Vi har ikke et stort veterinærteam tilstede som kan gå gjennom alle spannene på sjekkpunktet. Det er således den enkelte kjørers ansvar å ta vare på  hundene sine etter gjeldene regler og normer for god dyrevelferd. Alle ønsker å se friske, skadefrie og glade hunder gjennom hele løpet. Om vi ser at det er spann der dyrevelferden ikke blir i varetatt, vil veterinær og løpsledelsen ta dette opp med de det måtte gjelde.

I 12-spanns klassen kan man ta ut maksimalt seks hunder.
 I 8-spanns klassen kan man ta ut tre hunder
 Junior må komme i mål med minst fire hunder.

Jury, TD samt rennleder har sammen rett til å nekte videre deltakelse dersom noen velger å kjøre med halt/syk hund. 
 Vi har også satt en grense for når man sist kan forlate sjekkpunkt. Dette av hensyn til frivillige, samt dyrevelferd. 

Nedre aldersgrense for hunder som deltar i Troms Quest er 18 mnd startdagen.

Vaksinasjon
 Troms Quest følger vaksinasjonsreglementet til Norges hundekjørerforbund. Disse finner du her.
Vi anbefaler at alle vaksinerer hundene med nasal kennelhostevaksine, eller tilsvarende.
Alle hunder som deltar skal være chipmerket og ha gyldig vaksinasjonskort som samsvarer med chipnummer. Det vil bli kontrollert at hundene har godkjent chip før start, og dersom man ikke finner chip hos en startende hund vil denne få startnekt. 


Obligatorisk hvile og sjekkpunkt
 For 17-mila og juniorklassen kjøres det totalt to runder på henholdsvis ni og seks mil. På sjekkpunkt Råvatn tas det ut fem timer obligatorisk hvile pluss tidsutjevning. Det er kun halm og kaldt vann på sjekkpunktet, og vann kan kun hentes fra vannkilde bestemt av arrangør. Hundemat, fôrkoker, sjekkpunktutstyr, etc er på sleden fra start.
Det er ikke noe depot på Troms Quest, så alt en ønsker å benytte på sjekkpunkt må være med fra start. Det er ikke anledning til å sette igjen utstyr på sjekkpunktet. Alt som er med i sleden fra start, skal være med i sleden til mål (gjelder ikke mat til kjører som benyttes underveis).

Alt stell av hunder, tilbereding av hundemat, fôring av hunder, reparasjon og sjekk av utstyr skal utføres på sjekkpunktets oppstallingsområde og kan kun utføres av hundespannets kjører.

En handler fra hvert spann får hjelpe sitt spann fra innsjekk til oppstallingsplass og fra oppstallingsplass til utsjekk. Handler kan i 2025 "spesial utgaven" bistå kjører med sjekkpunktoppgaver. Dette for å øke sikkerheten, da spannene kun blir stående på ankeret som feste. En person per spann skal alltid være ved spannet så lenge det er på sjekkpunkt. 

På sjekkpunktet er det ikke tillatt å ta hunder inn i hus, hundeboks eller lignende unntatt ved eventuell veterinærundersøkelse. Deltaker kan likevel ta hund(er) inn i eget telt som er medbrakt på sleden fra start.

NB!
 Kjøreren er ansvarlig for at halm blir samla sammen i søppelsekker. Handleren kan og gjøre dette etter at spannene har forlatt sjekkpunktet, men det er kjøreren som står som ansvarlig for at det blir gjort. Dersom dette ikke blir gjort vil kjører få en tidsstraff på 60 minutter. Denne legges til etter målgang.
Halmen skal så bringes med hjem eller lignende. Kjører er ansvarlig for at det ikke blir stående igjen noe halm ved arrangementsplassen. 

Hjelp fra utenforstående
 Det er ikke tillatt å motta hjelp fra utenforstående til annet enn bremsing/styring av spann inn til og ut fra sjekkpunkt.

Offentlig veg
 Det er ikke tillatt å følge offentlig eller brøytet veg annet enn der arrangøren har bestemt.

Igjensetting av hund
 Det er anledning å sette igjen hunder på sjekkpunkt. Hund som blir tatt ut av spannet skal meldes til sjekkpunktsansvarlig av kjører.

Kjøreline og refleks
Det skal være wire i kjørelina/midtlina. Det skal være refleks på lederhundene eller nakkelina mellom lederhundene. Det skal og være refleks på sleden, samt på kjørers bekledning.

Sledebytte
 Det er mulig å bytte tom slede mot tom slede om sleden er skadet og ikke mulig å reparere. Byttet skal meldes til sjekkpunktansvarlig.

Målstrekke
 Målstrekket er fra en kommer ned på Tamokelva og inn til mål på Råvatn. Dette gjelder kun på siste runden. På denne strekningen er en ikke pliktig å slippe forbi spann som tar en igjen.


Protest
Protest skal være levert TD/jury snarest etter en hendelse og senest to -2 - timer etter målpassering. Den skal være skriftlig og begrunnet. Protestgebyr er NOK 100.
NB! Ved tvils-er/tolkningsspørsmål i forhold til dette regelverket og NHFs reglement, er det NIF sine lover og NHF sine regler som gjelder


Obligatorisk utstyr

For 17-mila og junior er følgende utstyr obligatorisk:

  • Kompass og kart over område med inntegnet løype, eller GPS med sporlogg
  • Funksjonell snøspade.
  • Øks eller storkniv 
  • Ekstremvindsekk (må veie minimum 1200 gram)
  • Vintersovepose (komforttemp -20).
  • Operativ vannkoker, dvs skal til enhver tid ha tilstrekkelig brennstoff til å kunne varme nok vann til det antall hunder en har i spannet (minst 0,5l i sleden til enhver tid).
  • Søppelsekk.
  • Ekstra bekledning, Langt undertøy, jakke, bukse, sko.
  • Førstehjelpsutstyr.
  • Hodelykt og batterier.
  • 4 sokker per hund (i sleden eller på hundene).
  • Fyrstikker.
  • Lysstav eller signalpenn som kan brukes i nødssituasjon, slik at arrangøren kan se hvor du oppholder deg. Denne skal være i lomme på kroppen.
  • Nødproviant til kjører som holder for 24 timer (vekt 500g).
  • Wire eller kjetting for hund som hviler på sjekkpunktet (f.eks wirenakkeline i kombinasjon med linesett med wire i).
  • Nødfor til hunder (500g per hund i spannet fra start). Kan ikke tas ut underveis selv om en hund settes ut.
  • Sledebag som er stor nok til å frakte hund i og med lufteluke (600 cm2)
     

For 60 km og rekrutt er følgende utstyr obligatorisk:

  • Kompass og kart over området eller GPS med innlagt løype.
  • Funksjonell snøspade.
  • Øks eller storkniv
  • Lysstav eller signalpenn som kan brukes i nødssituasjon, slik at arrangøren kan se hvor du oppholder deg. Denne skal være i lomme på kroppen.
  • Ekstremvindsekk (må veie minimum 1200 gram)
  • Vintersovepose ( komforttemp -20).
  • Førstehjelpsutstyr.
  • Hodelykt og batterier.
  • Nødfôr til hund (500g per hund i spannet)
  • Sledebag som er stor nok til å frakte hund i og med lufteluke (600 cm2)

20-km er følgende utstyr obligatorisk:

  • Kompass og kart over området eller GPS med innlagt løype.
  • Lysstav eller signalpenn som kan brukes i nødssituasjon, slik at arrangøren kan se hvor du oppholder deg. Denne skal være i lomme på kroppen.
  • Førstehjelpsutstyr
  • Øks eller storkniv
  • Hodelykt og batterier.
  • Sledebag som er stor nok til å frakte hund i og med lufteluke (600 cm2)